Aniołek z talerzyka

Na środkowej części talerza rysujemy tułów (ręce, jako spory łuk po obu stronach tułowia), głowę oraz aureolę aniołka. Aureola powinna być połączona z barkami. Nad aureolą rysujemy dwie ukośne linie – utworzą one końce skrzydeł. Ręce aniołka nie powinny być przyczepione do tułowia. Wycinamy. 

Kolorujemy włosy i twarz aniołka. Na brzegach talerzyka wycinamy falbankę. W połowie talerza rysujemy również dwie ukośne linie: pierwsza – (z lewej strony) od połowy odległości między ręką a brzegiem talerza do ręki; druga – (z prawej strony) od połowy odległości między ręką a brzegiem talerza do brzegu talerza. Wyrównujemy wewnętrzną stronę skrzydeł. Ozdabiamy aureolę srebrnym brokatem, a skrzydła i tułów złotym. Odginamy do tyły skrzydła i zakładamy nacięcia na siebie. Smarujemy klejem drugą stronę skrzydeł i ponownie posypujemy złotym brokatem. Na koniec możemy złożyć i skleić ręce aniołka jak do modlitwy. Aniołek gotowy. 

Materiały:

  • papierowy talerz jednorazowy
  • brokat (srebrny i złoty)
  • ołówek
  • pisaki
  • nożyczki